Results for the Swedish Public on the ‘Gapminder Test 2017’

We asked the Swedish public 12 questions about the the world: those are basic global facts you need to know to start building a fact-based worldview.

Check the questions and results below! You can also see the complete report here.

1. In the last 20 years the proportion of people living in extreme poverty, worldwide, has…?
A. Almost doubled
B. Remained more or less the same
C. Almost halved

Correct answer: Almost halved
Source: World Bank

 

2. How many of the world’s 1-year-old children today have been vaccinated against some disease?
A. 80%
B. 50%
C. 20%

Correct answer: 80%

Source: WHO & UNICEF

 

 

3. How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?
A. More than doubled
B. Remained more or less the same
C. Decreased to less than half

Correct answer: Decreased to less than half

Source: OFDA/CRED International Disaster Database

 

4. Of all people in the world today, the majority live in:
A. Low income countries
B. Middle income countries
C. High income countries

Correct answer: Middle income countries
Source: World Bank Population Data

 

5. Worldwide, 30 year old men have spent 10 years in school, on average. How many years have women of the same age spent in school?
A. 9 years
B. 6 years
C. 3 years

Correct answer: 9 years
Source: IHME Global Educational Attainment

 

6. There are roughly seven billion people in the world today. Which map shows where people live? (Each figure represents 1 billion people.)

 

Correct: A
Source: Based on 2015 Revision of World Population Prospects

 

7. The United Nations predicts that by 2100 the world population will have increased by another 4 billion people. What is the main reason?
A. There will be more children
B. There will be more adults
C. There will be more very old people

 

Correct answer: There will be more adults
Source: 2015 Revision of World Population Prospects

 

8. In all low income countries across the world today, how many girls finish primary school?
A. 20%
B. 40%
C. 60%

Correct answer: 60%
Source: UNESCO

 

9. There are two billion children in the world today, aged 0 to 15 years old. How many children will there be in the year 2100 according to the United Nations?
A. 4 billion
B. 3 billion
C. 2 billion

Correct answer: 2 billion
Source: 2015 Revision of World Population Prospects

 

10. The global climate experts believe that, over the next 100 years, the average temperature will:
A. Get warmer
B. Remain the same
C. Get colder

Correct answer: Get warmer
Source: IPCC

 

11. How many people in the world have some access to electricity?
A. 20%
B. 50%
C. 80%

Correct answer: 80%
Source: Global Electrification database

 

12. What is the life expectancy of the world population?
A. 50 years
B. 60 years
C. 70 years

Correct answer: 70 years
Source: WHO


Date Posted: 2017-03-31